Saturday 30 June 2018

Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2018 (Sesi Pagi)

"Raya kan sebulan..😊😊".

          Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi atas kurniaanNya sekali lagi pada tahun ini kita bertemu dengan Syawal yang mulia. Setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan, tiba hari kemenangan buat seluruh umat Islam pada cuti pertengahan tahun yang lepas. Setelah dua minggu bercuti Hari Raya di kampung masing-masing kini sesi persekolahan dibuka semula.

   Oleh itu, pada tanggal 29 Jun 2018 bersamaan hari Jumaat berlangsung acara Sambutan Hari Raya Aidilfiti peringkat sekolah. Guru Unit Bimbingan dan Kaunseling sekolah iaitu Cikgu Rozimah, Cikgu Juli, dan Cikgu Nor Arzah telah diberikan mandat mengetuai sambutan ini sama seperti tahun-tahun sebelumnya.

     Sambutan ini bertujuan menzahirkan rasa kesyukuran dalam diri warga SKTPP dengan kedatangan bulan Syawal yang dirayakan oleh seluruh umat Islam di dunia. Sambutan Hari Raya pada tahun ini telah dimulakan dengan bacaan surah Yasin oleh seluruh warga SKTPP. Aktiviti ini adalah aktiviti rutin pada setiap pagi harΓ i Jumaat. Ianya bertujuan memohon perlindungan, keselamatan, kejayaan serta kerahmatan daripada Allah untuk warga SKTPP.  Bacaan Yasin telah diketuai oleh Ustaz Mahadir dan Ustaz Zurilazman. Kehadiran YDP PIBG SKTPP iaitu Tuan Haji Khairul Azhar bin Mohammad Sufian telah memeriahkan lagi sambutan pada pagi yang indah itu.

Ustaz Mahadir mengetuai bacaan surah Yasin
               
 Seluruh warga SKTPP khusyuk membaca surah Yasin secara berjemaah

          Selepas bacaan surah Yasin selesai, acara Sambutan Hari Raya diteruskan dengan murid-murid meletakkan makanan yang dibawa dari rumah ke atas meja-meja yang telah disediakan. Suasana sambutan semakin meriah apabila terdapat pelbagai juadah terlihat di atas meja. Guru-guru sibuk menyusun juadah-juadah yang dibawa oleh murid. Keharmonian hubungan antara guru dan murid jelas kelihatan dengan masing-masing seronok menghidangkan juadah yang sangat menarik dan menyelerakan.πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Kita tinggalkan dahulu cerita tentang juadah-juadah yang menyelerakan itu, kerana selepas meletakkan juadah-juadah tersebut murid duduk semula dalam barisan kelas masing-masing untuk acara rasmi di Dewan Perdana.  Acara rasmi telah dikendalikan oleh Cikgu Roslinda sebagai Pengacara Majlis dibantu oleh JK Teknikal Pembesar Suara iaitu Cikgu Tarmiji dan Cikgu Hafiz. Acara dimulakan dengan kata alu-aluan oleh Pengerusi Majlis dan disambung dengan bacaan doa oleh Ustaz Zurilazman. Selepas itu acara diteruskan dengan ucapan oleh Puan Guru Besar, Puan Rohaidah binti Mohd Ali. Puan Guru Besar dalam ucapannya menyatakan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada semua murid yang bersemangat memberi kerjasama dalam memeriahkan lagi sambutan dengan membawa juadah dari rumah ke sekolah.

        Ucaptama Sambutan Hari Raya ini telah disampaikan oleh Tuan YDP PIBG SKTPP iaitu Tuan Haji Khairul Azhar bin Sufian. Dalam ucapannya beliau mengingatkan kepada murid-murid tahun enam untuk meraikan sambutan hari tersebut dengan bersungguh-sungguh. Hal ini kerana masuk sahaja minggu hadapannya, mereka mesti fokus semula dengan pelajaran seiring dengan peperikaan UPSR yang semakin hampir.

Tuan YDP PIBG SKTPP Tuan Haji Khairul Azhar bin Mohammad Sufian 
segak berbaju raya

Puan Guru Besar, Puan Rohaidah binti Mohd Ali
anggun berbaju kebaya

Barisan pentadbir dan wakil Unit Bimbingan dan Kaunseling bersama 
YDP PIBG Tuan Haji Khairul Azhar bin Sufian

Cikgu Roslinda sebagai Pengacara Majlis ditemani PK HEM, Puan Rosmah binti Jamat

Ust Zurilazman mengetuai bacaan doa

Acara memotong kek Sambutan Hari Raya SKTPP

       Selesai sahaja acara formal di dewan, Sambutan diteruskan dengan acara memotong kek oleh pihak pentadbir sekolah. Selepas itu barulah acara jamuan besar-besaran dijalankan. Setiap murid mengambil makanan dalam keadaan yang teratur. Murid dan guru sama-sama beratur mengambil juadah yang diinginkan. Pelbagai juadah antaranya lemang, ketupat, soto, laksa, bihun goreng, mi goreng dan biskut-biskut raya serta kerepek raya yang menjadi kebiasaan umat Islam di Malaysia terdapat di SKTPP. Semuanya amat menyelerakan apatah lagi dipadankan dengan rendang ayam, rendang daging dan kuah kacang yang menjadi kesukaan orang Melayu pada Hari Raya.

Murid beratur untuk mendapatkan juadah yang diinginkan

        Sambutan menjadi semakin meriah apabila murid-murid duduk berjemaah makan bersama dan bergurau-senda bersama rakan-rakan. Tidak lupa juga ada yang tolong menolong dalam mengambil juadah yang dihidangkan untuk berkongsi juadah yang sama. Inilah erti Syawal yang sebenar. Saling hormat-menghormati, bermaaf-maafan serta mengeratkan lagi silaturrahim antara satu sama lain. Saling merasai juadah yang dibawa daripada rumah dan berkongsi kegembiraan yang dirasai bersama. Di bawah disertakan gambar-gambar yang sempat dirakam sepanjang sambutan berlangsung..

Kemeriahan sambutan dirasai bersama oleh guru-guru dan murid-murid.

Guru lelaki dan wanita yang bergaya dengan baju raya masing-masing

 
Murid-murid tahun 6 mengambil kesempatan merakam kenangan bersama
guru mereka untuk tahun yang terakhir

Warna-warni Aidilfitri

Murid-murid lelaki kacak berbaju raya

Murid-murid perempuan anggun berbaju raya

       Begitulah kemeriahan yang dirasai sepanjang Sambutan Hari Raya Aidilfitri peringkat SKTPP. Kemesraan dan keharmonian hubungan antara semua warga sekolah dapat dizahirkan dengan baik. Kami bermaaf-maafan dan bergurau senda bersama. Setiap persengketaan dilupakan untuk selamanya. Ayuh berdoa semoga kita ketemu lagi dengan bulan Ramadan dan bulan Syawal pada tahun hadapan. Kami warga SKTPP berterima kasih kepada semua ibu bapa dan penjaga kerana memberi kerjasama yang sangat baik kepada pihak sekolah dalam setiap aktiviti yang dijalankan. Akhir sekali, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin semua. 😊😊😊😊😊😊

Disediakan oleh
Ahmad Zubair Bin Haji Muhamad Taib

No comments:

Post a Comment