Tuesday, 26 October 2021

Jom Kongsi : 6 Perkara Yang Boleh Dibuat Apabila Marah

Hi everyone! Apa khabar semua kesayangan cikgu? Semoga senyuman sentiasa terukir di bibir kamu. Saat gembira, hati akan tenang tetapi apabila marah menguasai diri segala perbuatan serba tidak kena. Cikgu yakin dan percaya kamu pernah beremosi marah. Begitu juga dengan cikgu..... namanya manusia akan berperasaan sedemikian apabila ada sesuatu yang datang mengganggu jiwa kita. Walaubagaimanapun, marah adalah perasaan yang biasa bagi sesorang yang normal. Cuma, cikgu ingin tekankan di sini yang paling penting adalah bagaimana kita mengawal emosi marah itu tadi. Dengan ini, cikgu sediakan 6 perkara yang boleh kamu lakukan apabila marah.6 Perkara yang boleh anda lakukan apabila MARAH
💥Tulis apa yang kamu marah di atas kertas dan koyakkan kertas itu menjadi kepingan-kepingan kecil. Bayangkan yang kamu telah pindahkan amarah tadi daripada kotak fikiran kepada kepingan kertas itu.
💥Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Cara ini boleh melegakan dan membuat seseorang itu lebih relax.
💥Perlahan-lahan mengira hingga sepuluh atau menyebut abjad. Boleh membuat fikiran tertumpu kepada kiraan bukan peristiwa marah itu.
💥Guna perkataan untuk meluahkan perasaan anda. 
💥Bercakap / bercerita dengan rakan, guru atau ibu bapa anda.
💥Rehat / dan lakukan sesuatu yang anda gemari.

Cara ini dapat membuat anda mengawal perasaan marah. Let's try..... Semoga bermanfaat.

"Happiness is a state of mind"
We Care We Love💓

#staysafe
#staypositive

No comments:

Post a Comment