Friday 20 August 2021

Jom Kongsi : Bicara Positif Pada Diri

Assalamualaikum, salam ceria dan salam inspirasi buat anak-anak didik dan semua warga SK Taman Putra Perdana. Semoga kita semua sentiasa tenang dan bahagia di samping keluarga tersayang. Pada hari ini, Unit Bimbingan dan Kaunseling akan kongsikan mengenai Bicara Positif Pada Diri. Jom kita tonton video berikut:


Pernahkah kita berbicara dengan diri sendiri? Berbicara atau bercakap dengan diri sendiri, ada kalanya orang menganggap perkara itu aneh. Benar atau tidak kenyataan tersebut, jom teruskan membaca di ruangan ini. Ahli Sains menjumpai hal positif di sebalik kebiasaan yang aneh ini, tapi sebaiknya bercakaplah hal yang positif, bukan hal negatif. Ia membantu untuk kita demi masa hadapan yang baik. 

Menurut pakar (Lisa Ferentz) mengatakan, bercakap dengan diri sendiri adalah perkara yang kita harus selalu buat. Ini adalah untuk kita sentiasa positif tentang diri kita, masa kini dan akan datang. Kebiasaannya kita melakukan pelbagai cara untuk kelihatan baik di hadapan orang lain, termasuklah bercakap dengan baik kepada mereka. Namun ada kalanya kita lupa bahawa kita sendiri memerlukan pengambilan ayat positif. Kita boleh berkata pada diri sendiri dengan kata-kata positif. Bicara positif pada diri sebenarnya banyak membawa kebaikan seperti untuk mood, fikiran dan juga kesihatan diri. 

Cara terbaik untuk membentuk mental yang sihat adalah dengan menuliskan apa yang kita syukuri dan  kekuatan diri sendiri.  Setelah itu, kita berdiri di hadapan cermin dan mengatakan hal-hal yang kita tulis dengan lantang.  Selalunya kita dengar orang sebut sebagai self talk positive atau mengatakan hal positif pada diri sendiri mampu mengubah perspektif, sikap dan reaksi mereka. Ketika kita membisikkan hal positif pada diri kita sendiri, ia sangat memberi kita kekuatan dan keberanian untuk dapat menempuh hidup yang akan datang.

#kiaskukenaldiriku
#jpnselangor
#bpsh
#staysafe

No comments:

Post a Comment